Copy's Agro-Consum
Pompeu Fabra 60
09192- Sant quirze del vallés
tel. 937210413 / 687341159
fax. 93 5374478
sembra de les plantes
 

 

 

 


Tipus de plantes segons el seu cicle vital

 

ANUALS. Són les plantes que es desenvolupen en un sol any. Normalment neixen de llavor a la tardor o a principis de la primavera, adquireixen el seu màxim desenvolupament a l'estiu i un cop han produït flors i llavors moren.

BIANUALS. Plantes que igualment procedents d'una llavor necessàriament el primer any i acumular reserves per a què, durant l'estiu del segon any puguin florir i fructificar correctament, després de la qual cosa la planta també mor.

VIVACES. Plantes que disposen de mecanismes diversos per a mantenir diferents òrgans latents durant l'època desfavorable (hivern) que permeten la seva regeneració i desenvolupament durant l'època favorable (primavera i estiu). Es tracta generalment de plantes herbàcies que són capaces d'acumular reserves a nivell d'arrels que són les que romanen vives durant tota la vida de la planta, de manera que només les tiges es renoven any rere any.

PERENNES. Plantes que com les vivaces poden viure diferents anys, però que en aquest cas presenten estructures llenyoses o semi llenyoses. Durant l'època desfavorable mostren un esquelet (amb o sense fulles) de tiges i branques a sobre del qual es troba les gemmes de renovació que es desenvoluparan durant l'època favorable següent. Les reserves, en aquest cas, s'acumulen tant en les arrels com en la fusta de les tiges.

Inici

Es pot sembrar directament a terra o en recipients adients (p. e. torretes o plats de cultiu), però  en tot cas son imprescindibles tres condicions: un substrat adient, humitat i calor.  Aquestes condicions son molt mes fàcils de controlar si les llavors es planten en vivers i no directament a terra, per tant seguirem el procés  de germinació en recipients.

Preparació de la superfície:
Al fons una capa de grava o terra volcànica per permetre un bon drenatge. A sobre una capa de 8-10 cmts. de substrat flonjo de bona qualitat.  Allisar molt bé la superfície.

Sembrat:
Posarem les llavors en línees  i les taparem amb un gruix de terra similar al diàmetre de les llavors . Si son molt petites serà mes fàcil enterrar-les un pel.

Humitat:
Immediatament desprès  de la sembra convé deixar la terra quasi xopa. Tapar el recipient amb vidre, metacrilat o plàstic transparent  procurant  separar el vidre o metacrilat de la superfície o fer forats al plàstic de forma que no tinguem condensació.  A partir d’aquest moment es necessari  humitejar regularment amb un polvoritzador (spray).

Manteniment :
La part mes delicada del procés. Es necessari trobar un lloc a recer de fred i vent i a la vegada amb llum suficient sense ser a ple sol. En un clima temperat  pot ser una bona solució deixar-les de dia a fora i entrar-les a un lloc cobert les nits fredes d’hivern.

Trasplantament:
Un cop les plantes estiguin suficientment desenvolupades podem trasplantar-les a recipients mes grossos (poden ser ja els definitius). En aquest cas farem servir terra ja mes compactada que la utilitzada per la sembra . Es necessari  tenir cura de deixar-les també a recer de fred i vent .  Un cop ben entrada la primavera (sempre depenent de la climatologia del lloc) es poden trasplantar ( o traslladar) a la ubicació definitiva.
Aquest trasplantament en les plantes anuals s’haurà de fer a finals d’hivern i en cas de les bianuals  a la tardor.

Les plantes de bulbs:
Els bulbs, tubèrculs o rizomes, són plantes vivaces però amb la particularitat de disposar d'un òrgan subterrani que emmagatzema les substàncies necessàries per a la seva supervivència i renovació d'un any a un altre.

El sòl:
La terra dels bulbs s'ha d'anar removent i airejant de tant en tant perquè els bulbs emmagatzemin les seves reserves, així també es facilita la lluita contra els insectes i el bon drenatge de la terra. Si la terra que tenim és argilenca, plantarem els bulbs en una capa de sorra.

La profunditat:
Encara que no existeix una profunditat preestablerta per a plantar els bulbs, se solen enterrar a una profunditat de 2 a 3 vegades el seu diàmetre. Pot ser que en funció de la profunditat que hàgim enterrat el bulb, el seu florescència sigui irregular o mediocre.
El sistema per a plantar els bulbs és molt senzill: amb la terra humida cavarem un forat amb el plantador i col·locarem el bulb en el seu interior.

Els rizomes o tubèrculs:
Els tubèrculs els col·locarem al fons del forat perquè les seves fortes arrels tinguin un bon assentament.

Èpoques de plantació:
Hi ha bulbs que floreixen en diferents èpoques de l'any i per tant, la seva plantació també variarà. Els quals floreixen a la primavera els plantarem a la tardor (octubre – novembre) i els quals floreixen a l'estiu els plantarem a la primavera. Però alguns d'ells els podem conrear unes setmanes abans en un test amb sorra i torba; aconseguint avançar la seva florescència.